Цинк за здравето на очите: Изчерпателно ръководство

цинк за здравето на очите

Автор: Мария Иванова

В днешния забързан свят поддържането на добро здраве на очите е от съществено значение. Нашите очи са нашите прозорци към света и грижата за тях трябва да бъде основен приоритет. Едно хранително вещество, което привлече значително внимание заради ролята си в насърчаването на здравето на очите, е цинкът. В тази статия ще проучим значението на цинка за здравето на очите и как може да е от полза за вашето зрение.

Ролята на цинка в здравето на очите

Цинкът е минерал, който играе решаваща роля в поддържането на здравето на очите и е от съществено значение за различни функции на имунната система, мозъка и други части на тялото. В тази статия ще обсъдим значението на цинка за здравето на очите, неговите функции и препоръчителния дневен прием.

Функции на цинка за здравето на очите

Цинкът участва в няколко процеса, които допринасят за здравето на очите:

  • Защита от UV светлина: Цинкът помага за поддържане здравето на ретината, клетъчните мембрани и протеиновата структура на окото. Той позволява на витамин А да пътува от черния дроб до ретината, за да произведе меланин, пигмент, който предпазва очите от UV светлина.
  • Предотвратяване на макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD): добавките с цинк, когато се използват в комбинация с антиоксидантни витамини, се предполага, че забавят прогресията на AMD, промяна в зрението, която идва с възрастта. Проучване, проведено в рамките на проучването за свързани с възрастта очни заболявания, установи, че високите дози цинк могат да помогнат за предотвратяване на AMD.
  • Подобряване на зрителната острота: Според тази статия приемането на 40-80 mg цинк дневно, заедно с определени антиоксиданти, може да забави прогресирането на напреднала AMD с 25% и да намали загубата на зрителна острота с 19%

Как цинкът работи за здравето на очите

Цинкът е основен минерал за здравето на очите и играе решаваща роля за поддържането на нормална очна функция. Цинкът присъства във високи концентрации в очната тъкан, особено в ретината и хориоидеята. Цинкът помага на витамин А да създаде пигмент, наречен меланин, който предпазва окото. Дефицитът на цинк може да доведе до различни очни прояви, включително затруднено зрение през нощта. Въпреки това, добавките с цинк не ви помагат непременно да виждате по-добре през нощта. Цинковите добавки, когато се използват в комбинация с антиоксидантни витамини, забавят прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD), промяна в зрението, която идва с възрастта. Проучването на свързаните с възрастта очни заболявания (AREDS) показа, че лечението с цинк значително намалява риска от прогресия до напреднал AMD. Добавката на цинк сама по себе си може да не е достатъчна, за да предизвика клинично значими промени в зрителната острота.

Ползи от цинка за здравето на очите

  1. Защита срещу свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD): Свързаната с възрастта дегенерация на макулата е водеща причина за загуба на зрение при по-възрастни хора. Доказано е, че цинкът намалява риска от AMD и забавя прогресията му. Действа като антиоксидант, защитавайки ретината от оксидативно увреждане.
  2. Подобрено нощно виждане: Цинкът е от съществено значение за производството на пигмент, наречен меланин в очите. Меланинът помага на очите да се адаптират към промените в светлината, подобрявайки нощното виждане. Осигуряването на адекватен прием на цинк може да подобри способността ви да виждате при условия на слаба светлина.
  3. Предотвратяване на катаракта: Катарактата е често срещано очно състояние, характеризиращо се с помътняване на лещата на окото. Цинкът може да помогне за предотвратяване на развитието на катаракта чрез намаляване на оксидативния стрес в лещата на окото.

Богати на цинк храни за по-добро здраве на очите

За да сте сигурни, че получавате достатъчно количество цинк за оптимално здраве на очите, помислете дали да включите тези богати на цинк храни в диетата си:

  • Стриди: Стридите са един от най-добрите източници на цинк, като само малка порция осигурява значителна част от дневните ви нужди.
  • Говеждо: Постното говеждо е друг отличен източник на цинк. Това е не само вкусно, но и питателно за вашите очи.
  • Ядки и семена: Ядки като кашу и бадеми, както и семена като тиквени семки, са пълни с цинк и правят здравословна закуска.
  • Бобови растения: бобът, лещата и нахутът са растителни източници на цинк, което ги прави подходящи за вегетарианци и вегани.

Препоръчителен дневен прием

Препоръчителният дневен прием на цинк за здравето на очите е 8 милиграма на ден за жени и 11 милиграма на ден за мъже. Бременните жени трябва да консумират 11 милиграма на ден, а тези, които кърмят, се нуждаят от 12 милиграма на ден.

Натурални продукти за очно здраве и по-добро зрение.

На нашия уебсайт разгледахме някои 100% органични продукти с цинк, които могат да помогнат за здравето на очите и зрението:

Заключение

В заключение, цинкът е ключов минерал за поддържане на здрави очи и запазване на доброто зрение. Помага за защитата на ретината, намалява риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и предотвратява състояния като нощна слепота и катаракта.